Angelika bloggar om Angelikas gård

Skärmavbild 2020-06-09 kl. 16.25.04

Grönsakskassar, kött, korv och REKO-ring i Norra Björstorp

När världen förändras får vi tänka nytt! 
Nu öppnar vi REKO-ring Norra Björstorp, där Angelikas Gård och flera andra driftiga producenter i nejden kommer att erbjuda härligt friska och närproducerade produkter. Via REKO-ring Norra Björstorp kommer vi på Angelikas Gård att distribuera våra populära GRÖNSAKSKASSAR, KÖTT OCH KORV från och med FÖRSTA VECKAN I JULI. 
I facebookgruppen REKO-ring Norra Björstorp kan du snart boka din grönsakskasse och andra godsaker från oss - Gå in och bli medlem i gruppen HÄR!

Självklart kommer vi även i fortsättningen att finnas med våra produkter på andra REKO-ringar också. Information om produkter, priser och hur du inför varje utlämning hittar du på var facebook och via REKO-ring.

Även om livet går sin gilla gång när man har gård, så kunde väl ingen föreställa sig hur allas vår vardag förändrats under 2020. Därför har vi beslutat att gårdsbutiken på Angelikas Gård inte kommer att vara öppen i sommar - förutom vid några planerade Öppen Gård-dagar lite längre fram i semestertider.
Men...allt det goda, gröna växer så det knakar, både ute i frilandsodlingarna och bland tomater och chili inne i växthuset. Fåren och de söta lammen är på grönbete och vi fyller våra långa arbetsdagar med att rensa, vattna, plantera...och rensa igen.

På Angelikas Gård har vi under våren haft två praktikanter från Kalø Økologisk Landbrugsskole i Köpenhamn, Signe och Anne, och det är spännande att arbeta sida vid sida och att utbyta erfarenheter med dem. Här har vi packat årets första Grönsakskassar från Angelikas Gård, som lämnades ut på REKO-ring i Malmö i förra veckan.

Skärmavbild 2020-03-25 kl. 12.46.09

Angelikas Gård i SVTs Trädgårdstider

Angelikas Gård gjorde ett litet inhopp i SVT:s Trädgårdstider. Eller - egentligen var det Greta, Gunvor och Britta, våra tre fina Linderödsgrisar - som gästspelade och hjälpte John med markberedningen. Våra fina tjejer gjorde ett strålande förarbete till den nya Rosenträdgården.

Klicka här och kolla våra charmtroll

Greta, Gunvor och Britta i SVTs Trädgårdstider!

Våra grönsaker nyskördat med Angelika och Valle

“På Angelikas gård ska både människor och djur må bra” (tidningen Land)

I höstas var tidningen Land här hos oss och gjorde ett reportage. Här kan du läsa hela artikeln:

Text: Annika Goldhammer Foto: Emma Mattsson

Angelika var 28 år när hon köpte sin egen gård. Nu gör hon succé med grönsaksodlingar och frigående ekogrisar, höns och får.

Vid en grusväg högt upp bland Brösarps norra backar på Österlen ligger Angelika Jakimowicz gård, omgiven av bokskog och böljande ängar. På den intilliggande odlingsåkern sticker grönkål, svartkål, purjolök och årets sista örter upp ur jorden.

Nya kultingar på gång

”När jag gick runt här visste jag direkt att detta var rätt plats”. FOTO: EMMA MATTSSON

Lite längre bort bökar ett gäng linderödssvin.

– Två av dem är dräktiga så inom ett par veckor får vi nya kultingar, säger Angelika.

Hon tar en paus i arbetet med att höstdekorera gården med egenodlade pumpor.

Hunden Valle följer med

Angelika med sin hund Valle i växthuset på Angelikas gård på Österlen
Hunden Valle följer med matte in i växthuset och överallt på gården. FOTO: EMMA MATTSSON

Hunden Valle är hack i häl. Med sin lockiga päls skulle den pigga labradoodlen lätt kunna förväxlas med gotlandsfåren som betar på de omgivande ängarna. Höstlugnet har lagt sig över gården. Gårdsbutiken, som är inrymd i den röda ladugården, har just stängts för säsongen. I växthuset skördar volontären Anna-Lena Jülich från Tyskland de sista gröna tomaterna.

– Nu finns det tid att landa lite och njuta av en jäkligt bra sommar. Det har gått över all förväntan, konstaterar Angelika.

Hon kom till gården i Norra Björstorp för första gången för drygt två år sedan. Hon hade ett lånelöfte och en dröm om en egen gård på landet.

– När jag gick runt här visste jag direkt att detta var rätt plats. Jag var helt hänförd av den vackra bokskogen och markerna där djuren kunde gå fritt.

Kort efter var den då 28-åriga Angelika inte bara ägare till en gård med 16 hektar mark.

Mycket jobb

Hon hade också beställt fyra suggor med kultingar, 70 får och ett stort växthus.

– Då kom ångesten: hur ska jag klara det här? Jag insåg vilket stort ansvar det var och låg och kallsvettades på nätterna.

Det första året blev tufft. Angelika jobbade extra på en restaurang och som personlig assistent samtidigt som hon byggde upp verksamheten på gården.

Fysiskt tungt

Att vara bonde och grönsaksodlare är fysiskt krävande. FOTO: EMMA MATTSSON
Hon grävde upp jorden, sådde de första fröerna och satte upp växthuset. En bedrift med tanke på att hon ett par år tidigare fått höra att hon aldrig mer skulle kunna arbeta fysiskt.

Var slutkörd

Angelika med sina får vid bästa traktorn på Angelikas gård på Österlen
Trots allt slit är tillvaron som bonde helande för Angelika. FOTO: EMMA MATTSSON

Hon gjorde tidigare karriär som butikschef och klättrade snabbt i företaget.

– Jag kallades för Bulldozern eftersom jag bara körde på. Jag lyssnade inte på min kropp för fem öre.

Men en dag tog det stopp. Angelika fick smärtor i hela kroppen och kunde inte längre gå. Hon blev sjukskriven för utbrändhet och sökte hjälp hos flera läkare utan att få någon riktig hjälp. Men Angelika återhämtade sig så småningom. Hon fick ny kraft och lärde sig att lyssna på sin kropp.

– Det kändes som att jag fick en andra chans och det gav mig mod att följa min dröm om ett liv på landet.

Var lärling på fårgård

Kontakten med djuren och omsorgen om dem är viktig. FOTO: EMMA MATTSSON 

Angelika gick en ettårig lärlingsutbildning med inriktning på jordbruk, praktiserade på en fårgård – och konstaterade att livet som lantbrukare passade henne perfekt. Efter utbildningen träffade hon Thilde Höök, känd från TV4-programmet ”Bonde söker fru”, och fick prova på bondelivet när hon flyttade in på Thildes hästgård i skånska Rörum.

Efter att relationen sprack förverkligade Angelika drömmen om en egen gård. Hennes devis är ”lamm, grönt och gris på naturligt vis” och målet är att skapa ett ekologiskt lantbruk där både människor och djur mår bra.

I dag bor även 80 frigående hönor, två hundar, tre katter och två hästar på gården.

Satsade stort i början

Grönsaksskörden blev över förväntan och säljs bland annat via Rekoringar. 

 

Angelika ansvarar själv för driften, men har haft oumbärlig hjälp av de volontärer som hon har hittat genom WWOOF Sweden. Angelika har satsat stort från början. Trots den begränsade odlingserfarenheten sådde hon ettusen tomatplantor första året.

– Sedan stod jag där på våren och tänkte: ”Herregud, hur ska jag kunna sälja allt det här? Men det gick hur bra som helst, säger hon.

Säljer i rekoringar

I dag sköter hon två hektar frilandsodlingar med stor framgång. I somras sålde hon cirka 700 kilo grönsaker varje vecka, det mesta via så kallade rekoringar.

– Det är en toppengrej. Tack vare att allt är förbeställt och klart vet vi exakt hur mycket vi behöver skörda och packa. Det minimerar svinnet och vi kan välja ut de bästa grönsakerna, berättar hon.

Lär sig genom misstag

Angelikas mål är att ett jordbruk där både människor och djur mår bra. FOTO: EMMA MATTSSON 

I dag sköter hon två hektar frilandsodlingar med stor framgång. Det har varit en snabb resa, men Angelika påpekar att det är mycket mer jobb att driva en gård än vad många tror. Och att hon har lärt sig genom att testa sig fram och göra misstag. Hon har också hämtat mycket lärdomar och inspiration från andra odlare och Facebookgrupper.

– Jag är jättetaggad inför nästa år och har redan börjat beställa fröer. Vi ska testa nya grödor, bland annat fler kålsorter för att förlänga säsongen, säger hon.

Och sätta in värme i växthuset för att kunna odla tidig sallad, forsätter hon.

Angelikas 4 bästa tips till andra med gårdsdrömmar

Våga ta steget

Tro på dig själv och sök pepp från andra i samma situation om du får motgångar. Våga misslyckas. Du behöver inte ha så mycket förkunskaper, utan lär dig genom misstagen.

Ta hjälp av andra

Be om råd och tips. Ta hjälp av volontärer, till exempel genom wwoof.se. En mentor är också väldigt bra att ha. Jean-Martin Fortiers bok ”The Market Gardener” innehåller många tips på hur man bygger upp en småskalig grönsaksodling.

Ha koll på ekonomin

Gör en realistisk ekonomisk kalkyl och bygg upp verksamheten efter den. Sök stipendier eller starta eget-bidrag om du inte har något eget startkapital.

Odla med marginal

Satsa stort på våren och så dubbelt så mycket som du tror att du behöver. Det tar inte mycket mer tid, men är väl värt om du vill bygga upp ett stort varulager. Om du inte får ner alla plantor i jorden kan du sälja dem eller utfodra grisar.

 

 


 

 

butiken

Grönsakskassar, gårdsbutik och magiska tomater!

Juli – vilken fantastisk månad det blev! Vi började sälja våra grönsakskassar och de blev populära över förväntan. Vår nyöppnade gårdsbutik har också varit välbesökt och det är fantastiskt roligt att möta nya och nyfikna kunder. Jag tycker faktiskt det blev riktigt mysigt i gårdsbutiken!

 

Det är såklart mycket att göra på gården under sommarmånaderna – ogräsrensning, skörd, laga och fixa staket och bevattning, se till att alla lamm, grisar och höns (och hundar, kattor och människor!) mår bra och är glada. När en dag varit varm och intensiv, då är det rofyllt och magiskt att vara i växthuset där våra olika sorters tomater frodas och växer precis som de ska! Vi gallrar och toppar plantorna och rensar lite blast så att ljuset ger tomaterna den där härliga, söta aromen och mognaden.

Och så har vi haft besök av både Radio Kristianstad och Österlenmagasinet. Du kan läsa och lyssna via länkarna längst ner i bloggen.

Vad händer i augusti?

Nya grönsaker
Just nu är våra grönsakskassar fyllda till bredden med tomater, potatis, färsk lök, sallad, betor, örter, squash, kål, kålrötter, mangold, gurka, bondbönor, kålrabbi, vitlök, fänkål och chili – SNART är också paprika purjolök, morot, brytbönor, sockerärter, rotselleri och pumpa klara för försäljning.

Nya grönsakskassar finns färdiga för leverans varje fredag. Upphämtning kl 15-18.
Boka din grönsakskasse här!

Lamm och gris, på naturligt vis.
Vi är i full gång med att sortera och väga lamm och planera nya avelsgrupper för grisarna och lammen. Mycket arbete läggs också på att fylla upp vinterförrådet av mat och halm till djuren. Att sitta på en sten ute i grishagen just innan solen dyker ner bakom skogsbrynet i väster och titta när smågrisarna bökar och busar – det är sånt som är bra för själen och som man MÅSTE ta sig tid till då och då!

Den 8 augusti blir det påfyllning av alldeles färskt lamm- och griskött i gårdsbutiken.
Välkommen att besöka Angelikas Gård!

Här kan du lyssna på inslaget om oss på Radio P4!

...eller läsa artikeln i Österlenmagasinet här!

LRG_DSC00209_DxO

Midsommarafton öppnar vi Angelikas Gårdsbutik

Äntligen!!!
På fredag är det Midsommarafton. Klockan 12.00 öppnar vi äntligen och bokstavligen ladans portar till vår egen butik här hemma på gården - Angelikas Gårdsbutik.

Öppet varje helg från och med NU!

Till premiären har vi fyllt på med tomat- och chiliplantor, färska örter, alldeles färsk vitlök och ägg från gårdens hönor. Och vi kommer fylla på efterhand som grönsakerna mognar.
Vi har både fryst och färskt kött från gårdens egen uppfödning av lamm och Linderödssvin och vi har passat på att grillstycka en del av köttet inför helgens begivenheter vid grillen!

I ett stort, spännande hemmasnickrat mobilt skåp kan våra magiska lammskinn beskådas och favoriter väljas ut.

Naturligtvis kommer allt från Angelikas Gård!
Dessutom erbjuder vi riktigt härlig kvalitetshonung från Linas och Binas i gårdsbutiken och äppelmust från Källagården i Brösarp.

NYHET!
Grönsakskassen från Angelikas Gård.

Beställ Angelikas grönsakskasse

Nyplockade och nyskördade grönsaker, utvalda efter säsong, i en välfylld papperskasse som du kan hämta veckovis på Angelikas Gård. Bokar du tre kassar, får du 15 % rabatt. Vi startar med första kassen från och med början av juli - men vi tar redan emot beställningar.

Härliga grönsaker som kommer att finnas redo för första kassen;  vitlök, basilika, koriander, persilja, mejram, oregano, timjan, kålrabbi, selleristjälk, betor i olika färger, salladslök, kål, mangold, nypotatis, tomater, chili, gurka, squash, bondbönor...ja, o lite mer!

Beställ grönsakskassen här för 250 kronor och betala direkt med Swish: 123 540 09 16.

Våren har varit intensiv och spännande!

Vilken vår vi haft! Puh! Vi har planterat och rensat ogräs, byggt egen bevattningsdamm och ett bevattningssystem, både till växthus och till vår frilansodling. I växthuset knakar det av liv och växtkraft i 600 tomatplantor - och de kommer att vara redo om 3-4 veckor. Ute på stycket växer gourmetpotatisen Amadine till färdigstorlek om ett par veckor och strax därefter blir den goda potatissorten Connect klar.


I år odlar vi vår egen vall till djuren och hönsen har fått ett nytt, stort hönshus som de verkar mycket nöjda med.

Våra griskultingar, som inte är så små längre,  studsar runt och bökar i skogshagarna kring gården och lammen är på bete en bit bort. Det är mycket jobb, men ett helt underbart jobb!!!

Riktigt välkomna på fredag, när Angelikas Gårdsbutik öppnar med helgens alla godsaker.

Premiäröppning Angelikas Gårdsbutik Midsommarafton kl 12-18

Psssst... Den 6 juli har vi Öppet Hus på gården. Perfekt utflyktsmål med sommarlovsbarn eller sommargäster! Vi återkommer i ämnet.../ Angelika och Sara

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kött från frigående Linderödssvin

Nu har du möjlighet att beställa kött från våra frigående linderrödssvin. Grisarna är uppfödda på ekologiskt vis, friska och välmående.

Grisarna slaktas på vårt lokala gårdsslakteri, Strömbecks, och styckat på klassiskt vis: bog, lägg, skivad karré, skivad kotlett, tjocka revben, sidfläsk, stek, schnitzel, filé och färs. Alla styckdelar är vakuumförpackade, vilket ger en längre hållbarhet och är smidigt att frysa in.

Leverans

Hemkörning i hela Skåne.

Dessutom finns vackra fårskinn att köpa som du får 10% rabatt på vid bokning av lamm- eller griskött.

Beställ din köttlåda på 073-5967879 eller angelikasgard@gmail.com Instagram: angelikasgard

Hemkörning i hela Skåne.

Dessutom kommer även finnas vackra fårskinn att köpa som du får 10% rabatt på vid bokning av Lamm- eller grisköttlåda.

Beställ din köttlåda på 073-5967879 eller angelikasgard@gmail.com

Instagram: @angelikasgard

angelika-herdestav-vallhund-k

Människans bästa vän.

Detta är min trogna följeslagare och bästa vän Valle.
Hon är med mig varje dag, både när solen skiner och när vi måste klampa genom lera och rusk.
I hela sitt liv har hon fått vara en del av djuren och arbetet på gården.
Detta har gett henne en fantastisk känsla och lyhördhet till de andra djuren.
Jag är så tacksam att jag får dela varje dag med min fina hund Valle. <3

IMG_7932

Dags att boka lammköttlåda

Kära Folk!

Nu är det dags att boka er lammköttlåda.

Vi på Angelikas gård lägger största fokus välmående och friska djur som vi föder upp på ekologiskt vis.

Allt kött är styckat på klassikt vis i lätthanterliga delar + färs. Alla styckdelar är vakuumförpackade, vilket ger en längre hållbarhet och är smidigt att frysa in. Köttet från ett helt lamm ryms med lätthet i en till två fryslådor.

Vi kommer leverera till större delar av Skåne med start i slutet av september t o m december. Aktuella datum för ort kommer inom kort.

Självklart får ni hämta er köttlåda på gården i Norra Björstorp samt passa på att besöka gården och dess fina djur.

Hör av dig med frågor/beställning via mejl till angelikasgard@gmail.com eller kontakta mig på 073-5967879.

angelikas-grisar

Leverans av gris och lamm

Från september i år kommer du att kunna köpa och beställa Angelikas köttlådor med gris och lamm. Välj mellan helt eller halvt styckat lamm eller gris. Ett lokalt godkänt och certifierat gårdsslakteri på Österlen hjälper till med förädlingen. Alla styckdelar är vakuumförpackade, vilket ger en längre hållbarhet och är smidigt att frysa in.

angelikas-sheep

Underbara fårskinn till salu

Jag kommer även att sälja fantastiskt vackra fårskinn från gotlands- och värmlandsfår. Skinnen kommer att finnas att köpa i olika utföranden och prisklasser. De första skinnen beräknas vara klara redan i september.

Håll utkik!

Rulla till toppen